Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ "Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής Προέλευσης"

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης» είναι να παρουσιασθούν στοιχεία ανατομίας, φυσιολογίας και εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και να αναλυθούν μηχανισμοί τραυματικών και εκφυλιστικών βλαβών του Νωτιαίου Μυελού.

Επίσης να παρουσιασθούν κλινικές και εργαστηριακές τεχνικές διάγνωσης των βλαβών Νωτιαίου Μυελού, και να αναλυθούν τεχνικές θεραπείας-υποστήριξης και αποκατάστασης των ασθενών με βλάβη του Νωτιαίου Μυελού.

 

Επιπλέον, να αναλυθεί η προέλευση και οι μηχανισμοί έκλυσης του πόνου σπονδυλικής προέλευσης και να παρουσιασθούν σύγχρονα μέσα και τεχνικές αντιμετώπισης του.

 

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στα θέματα των βλαβών της Σπονδυλικής Στήλης και του Νωτιαίου Μυελού. Η σωστή κλινική προσέγγιση και έγκαιρη διάγνωση των βλαβών αυτών έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και για τα οικονομικά μεγέθη του Συστήματος Υγείας.

 

Στόχοι του Π.Μ.Σ «Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου σπονδυλικής προέλευσης»  είναι:

(α) η παροχή εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στους νέους επιστήμονες στο αναπτυσσόμενο πεδίο των βλαβών Νωτιαίου Μυελού και διαχείρισης σπονδυλικού πόνου,

(β) η συμβολή στην πραγματοποίηση βασικής και ερμηνευτικής έρευνας στο πεδίο της νευρικής βλάβης και της έκλυσης του σπονδυλικού πόνου,

(γ) η προαγωγή της συντονισμένης διαγνωστικής προσέγγισης, ορθολογικής διαχείρισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με βλάβη Νωτιαίου Μυελού, με έμφαση στην πρόληψη της νοσηρότητας και της ιδρυματοποίησης, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής των, από καλά εκπαιδευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) και

(δ) η οργάνωση και πραγματοποίηση συστηματικής έρευνας στο πεδίο των παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με τη συμβολή των διδασκόντων και των φοιτητών του προγράμματος, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ. στην «Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού.  Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης» - MSc in “Rehabilitation following Spinal Cord lesions.  Spinal Pain Management”), ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας και κλινικής άσκησης.

 

Για την απονομή του Δ.Μ.Σ.-MSc απαιτούνται:

Α) Η συγκέντρωση των απαιτούμενων διδακτικών μονάδων (120 ECTS).

Β) Η επιτυχία στις εξετάσεις των μαθημάτων.

Γ) Η συμμετοχή στα Φροντιστήρια Κλινικής Εξάσκησης.

Δ) Η επιτυχής δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας.