Το κείμενο της προκήρυξης μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Προκήρυξη Π.Μ.Σ.
"Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού.
Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης"
Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει & λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 (Φ.Ε.Κ.: 889/07-02-24 Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Απόφασης: 63) το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ» διάρκειας δύο ετών, το οποίο οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.-M.Sc.). Τη διοικητική υποστήριξη του Π.Μ.Σ. ασκεί η Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.
Η έναρξη των μαθημάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ειδικότερα, στα τρία πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνονται θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και το τέταρτο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και κλινικής άσκησης.
Τι προσφέρει το Π.Μ.Σ.
- Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. ΔιαχείρισητουπόνουΣπονδυλικήςπροέλευσης» (MSc in “Rehabilitation following Spinal Cord lesions. Spinal Pain Management”).
- Δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικών εργασιών υψηλού επιπέδου και δημοσιεύσιμων σε αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά.
- Χορήγηση μιας υποτροφίας αριστείας ανάλογα με τους διαθέσιμου οικονομικούς πόρους.
- Εργαστηριακά-Κλινικά μαθήματα καθορισμένου αριθμού κατά τη διάρκεια των εξαμήνων σπουδών.
- Συνεχή επιστημονική ενημέρωση σε θέματα Βλαβών Νωτιαίου Μυελού και διαχείρισης πόνου Σπονδυλικής προέλευσης από τον ιστοχώρο μας: ανάρτηση σεμιναρίων, ημερίδων που διοργανώνει το Π.Μ.Σ. ετησίως, συναφών συνεδρίων κ.ά.
Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών Π.Μ.Σ.
- Η τήρηση των δικαιολογημένων απουσιών σε ποσοστό 15% του συνόλου των διδακτικών ωρών του προγράμματος ισχύει για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι παρουσίες λαμβάνονται κατά την έναρξη του μαθήματος και στα ενδιάμεσα διαλείμματα.
- Υποχρεωτική φυσική παρουσία όλων των φοιτητών του Π.Μ.Σ. στα εργαστηριακά-κλινικά μαθήματα και στις εξετάσεις του κάθε εξαμήνου σπουδών του Π.Μ.Σ..
- Η τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων ανά εξάμηνο σπουδών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κάθε εξαμήνου, καθώς και για την ολοκλήρωση των σπουδών με την κατάθεση θέματος διπλωματικής εργασίας και την εκπόνησή της στο πλαίσιο του τέταρτου εξαμήνου.
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Επιλογή θέματος μέχρι και το 3ο εξάμηνο σπουδών και εκπόνησή του εντός ενός έως τριών εξαμήνων μετά τη λήξη του 3ου εξαμήνου. Tο θέμα της διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι συναφές με τα μαθήματα
του προγράμματος, μπορεί να έχει ερευνητικό χαρακτήρα ή να αποτελεί
βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στην περίπτωση της βιβλιογραφικής ανασκόπησης
επισημαίνεται ότι, η δημοσίευση της σε ξενόγλωσσο ή ελληνικό περιοδικό πριν τη λήψη του πτυχίου, προσμετράται θετικά κατά τη τελική αξιολόγηση του υποψηφίου. Σε ότι αφορά στο ελληνικό περιοδικό, αυτό θα πρέπει να είναι αποδελτιωμένο σε
βιβλιογραφική βάση δεδομένων όπως η Scopus, η Web of Science και η Google
scholar. Εάν το θέμα έχει ερευνητικό χαρακτήρα (εκπόνηση εργασίας), η
δημοσίευση της εργασίας δεν είναι υποχρεωτική. Η δημοσίευσή της όμως σε
διεθνές περιοδικό προσμετράται θετικά για τη βαθμολόγηση της εργασίας με
τη μέγιστη βαθμολογία. - Αξιολόγηση των μαθημάτων και διδασκόντων του Π.Μ.Σ. μετά το πέρας του κάθε κύκλου μαθημάτων.
- Υποχρεωτική παρακολούθηση των ημερίδων που διοργανώνονται από το Π.Μ.Σ.
Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι πανεπιστημίων του Τμήματος Ιατρικής και άλλων τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου (Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Βιολογίας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας) και συναφών Τμημάτων της ημεδαπής ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Η εγγραφή στο ΠΜΣ συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται στα 1.500 Ευρώ ανά έτος σπουδών (750 Ευρώανά εξάμηνο σπουδών). Σύνολο: 3.000 Ευρώ για τη διάρκεια των τεσσάρων (4) εξαμήνων. Τα δίδακτρα καταβάλλονται στην αρχή εκάστοτε εξαμήνου σε μία (1) δόση. Μετά την καταβολή των διδάκτρων δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν & υποβάλλουν την αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναγράφονται λεπτομερώς παρακάτω από τις 06/05/2024 έως τις 30/08/2024, στη διεύθυνση:
Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος,
Γ.Ν.Α. ΚΑΤ
Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική,
Υπόψη Κας Σταυροπούλου Αλίκη
4ος όροφος, Νίκης 2, Τ.Κ. 14561, Κηφισιά
ή ηλεκτρονικά: (scl@med.uoa.gr)
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
- Αίτηση Συμμετοχής στο ΠΜΣ (ειδικό έντυπο αναρτημένο στον ιστοχώρο του Π.Μ.Σ.),
- Βιογραφικό σημείωμα,
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας,
- Αντίγραφο πτυχίου ή Βεβαίωσης περάτωσης σπουδών,
- Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων,
- Αντίγραφο Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Αγγλικής Γλώσσας, κατώτατο επίπεδο Β2, ή επαρκής διαπιστωμένη από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., γνώση της αγγλικής γλώσσας του υποψηφίου (αν έχουν αποκτηθεί παραπάνω του ενός πιστοποιητικά, να επισυναφθεί μόνο ένα),
- Συστατικές Επιστολές,
- Αντίγραφα Επιστημονικών Δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές (εφόσον υπάρχουν)
- Αντίγραφα Αποδεικτικών επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας (εφόσον υπάρχουν),
- Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής διαπιστωμένη από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψηφίου, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Π.Μ.Σ. που διοργανώνεται στην ελληνική γλώσσα,
- Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής και
- Αντίγραφο Μεταπτυχιακού διπλώματος & σχετικής αναλυτικής βαθμολογίας (εφόσον υπάρχει).
- Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
- Η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής, είναι αναγνωρισμένα.
- Προκειμένου ν’ αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει:
- το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..
- ο/η φοιτητής/τρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι..
Η επιλογή των Μεταπτυχιακών Φοιτητών θα γίνει με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και μετά από συνέντευξη των υποψηφίων από την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος.
Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ.
Σπυρίδων Πνευματικός
Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ε.Κ.Π.Α.